SLOBODA JE ODGOVORNOST

05/01/2023

SLOBODA JE ODGOVORNOST

E–KAMION FUTURICUM POSTAVIO NOVI SVJETSKI REKORD

Proizvođač električnih kamiona Futuricum, zajedno sa svojim partnerima DPD Switzerland i Continental, postavio je novi Guinnessov svjetski rekord s najmoćnijim električnim kamionom u Europi na najveću udaljenost koju električni kamion prevali bez zaustavljanja. Električni kamion od 19 tona prešao je ukupno 1.099 kilometara u 23 sata, što je nešto manje od 683 milje.

Rekord je postavljen na ovalu velike brzine u Contidromu, Continental – ovom internom testnom centru, u blizini Hannovera. Ukupno su dva vozača prošla 392 kruga na ruti dugoj 2,8 kilometara u smjenama od po 4,5 sata pri prosječnoj brzini od 50 km/h (31 milja na sat), što je realna prosječna vrijednost za svakodnevnu uporabu.

U početku vremenski uvjeti nisu bili idealni sa 14 °C (57 °F) vanjske temperature i samo oko 23 °C (73 °F) temperature tla. Osim toga, vjetar je puhao u prosjeku 18 km/h (11 mph) s naletima do 40 km/h (25 mph). Ipak, nakon nešto manje od 23 sata, partneri su uspjeli proglasiti Guinnessovu knjigu rekorda najvećom udaljenošću koju je prešao električni kamion bez zaustavljanja punjenja s 1099 prijeđenih kilometara.

Kamion od 19 tona temelji se na Volvu FH i, nakon što ga je Futuricum preradio, ima preko 680 KS i, s kapacitetom od 680 kWh, najveću kamionsku bateriju u Europi.

Tri partnera odlučila su se za gume Continental EfficientPro, koje su dizajnirane za posebno nizak otpor kotrljanja. “Porast električne mobilnosti stavio je još veći fokus na važnost, osobito guma s optimiziranim otporom kotrljanja“ – navodi Hinnerk Kaiser, voditelj odjela za razvoj proizvoda za gume za kamione EMEA, Continental. “Naše gume omogućuju veliku kilometražu i iznimno nizak otpor kotrljanja te stoga nude bitne karakteristike za ekonomičan rad gospodarskih vozila na električni pogon. EfficientPro je provjereni model koji je razvijen posebno za prijevoz na velike udaljenosti i usredotočen je na domet i mali otpor kotrljanja.

Ovim rekordom, partneri su postavili zajednički signal za budućnost s održivim pogonskim sustavima u dostavnom prometu i pokazali prikladnost današnjih tehnologija za svakodnevnu uporabu.

Izvor//Autor: InceptiveMind // Ashwini Saharkar

Prijašnja objava

PSIHOTESTOVI ZA DUŽNOSNIKE

Slijedeća objava

JELI OTKRIVENA TAMNA ENERGIJA?

Možda će Vas interesirati i ovo:

NAGRADA „MIKO TRIPALO“ ZA 2021. g.

U ponedjeljak, 21. ožujka 2022. g. održana je dodjela godišnje Nagrade Miko Tripalo za 2021. Godinu. Skupština Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo nagradu je dodijelila: HRVATSKOJ LIJEČNIČKOJ KOMORI I HRVATSKOM MEDICINSKOM OSOBLJU – […]

DOBA FOSILNOG GORIVA JE NA KRAJU SVOJE ERE

Za mnoge u posljednjih pola desetljeća, popularna riječ u energetskom sektoru bila je “obilje”. Industrija koja je dugo pokušavala racionalizirati proizvodnju fosilnih goriva kako bi održala visoke cijene iznenada je bila preplavljena prekomjernom ponudom jer je […]