SLOBODA JE ODGOVORNOST

17/11/2022

SLOBODA JE ODGOVORNOST

ENERGETSKA KRIZA – tri mjere za smanjenje računa koje koordinira EU

Cijene energije dosegnule su najvišu razinu u povijesti 2022., posebno kao posljedica ruske neopravdane invazije na Ukrajinu i njezine upotrebe zaliha plina kao ratnog oružja.

Veleprodajna cijena električne energije na unutarnjem tržištu EU izravno je povezana s cijenom plina – koji se uglavnom uvozi. Namjerno smanjenje opskrbe plinom od strane Rusije glavni je uzrok nedavnog vrtoglavog skoka cijena plina u EU, što je utjecalo na cijenu električne energije proizvedene u plinskim elektranama i utjecalo na ukupne cijene električne energije.

Očekuje se da će cijena energije i dalje ostati visoka u EU u nadolazećim mjesecima, budući da je potrebno vrijeme da se ruske isporuke plina zamijene opskrbama iz EU izvora. Zemlje EU-a stoga su donijele hitnu uredbu za rješavanje visokih cijena energije i pomoć građanima i poduzećima koji su najviše pogođeni energetskom krizom.

Ministri energetike EU-a u Vijeću su brzo usvojili nova pravila. Uredba će se primjenjivati ​​od 1. prosinca 2022. do 31. ožujka 2023. Nadopunjuje postojeće inicijative i zakonodavstvo EU-a, usvojeno u posljednjih nekoliko mjeseci kako bi se osigurala opskrba energijom u EU-u, kao što su uredba o skladištenju plina, uredba o smanjenju potražnje za plinom, stvaranje energetske platforme EU-a i inicijative širenja za diverzifikaciju izvora opskrbe.

Izvor: DOOR / Europsko vijeće

Prijašnja objava

KAKO SMO UZELI MJERU JEZGRI MARSA?

Slijedeća objava

LJUDI NISU ZLOČESTI NEGO NESRETNI

Možda će Vas interesirati i ovo:

SASTANAK NA VRHU EUROPSKE UNIJE – AFRIČKA UNIJA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao u Bruxellesu na 6. sastanku, na vrhu Europske unije – Afrička unija. U izjavi za medije, uoči početka sastanka na vrhu, premijer je rekao da se po dolasku […]

ZNANSTVENI SKUP: KAKVA HRVATSKA? MIKO TRIPALO (1926 – 1995)

Na znanstvenom skupu „Kakva Hrvatska? Miko Tripalo (1926 – 1995)“, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, među ostalim izlagačima skupa, govor je u čast Mike Tripala održao i […]