SLOBODA JE ODGOVORNOST

05/01/2023

SLOBODA JE ODGOVORNOST

IZRADA HOLOGRAMA U STVARNOM VREMENU ZASLUGOM AI

Hologrami bi virtualnu stvarnost mogli učiniti još imerzivnom, poboljšati naše 3D pisače , pa čak i pomoći liječnicima u dijagnosticiranju i liječenju pacijenata — samo da ih nije tako teško stvoriti.

“Često se govori da će komercijalno dostupni holografski zasloni biti prisutni za 10 godina, ali ova izjava postoji već desetljećima”, rekao je istraživač MIT-a Liang Shi za MIT News .

Sada su Shi i njegovi kolege s MIT-a razvili tehniku ​​za generiranje holograma u stvarnom vremenu – i toliko je učinkovita da se može napraviti na prijenosnom računalu ili pametnom telefonu.

Što je hologram?

Pop kultura je pojam “hologram” učinila sinonimom za “nastup” preminulog repera Tupaca Shakura na Coachelli 2012., ali to tehnički nije bio hologram (to je bila optička iluzija temeljena na zrcalu pod nazivom “Pepper’s Ghost”).

Hologram je ravna slika koja se čini trodimenzionalnom.

Razmotrite standardnu ​​fotografiju jabuke. Bez obzira na to kako pomaknete glavu ili nagnete fotografiju, uvijek će izgledati kao ista ravna slika jabuke.

Ovakve ravne slike nastaju snimanjem svjetlosnih valova koji se reflektiraju od svega što se nalazi u vidokrugu kamere kada se klikne na zatvarač.

Ali hologram jabuke bi imao dubinu. Dok pomičete glavu ili sam hologram, osjećali biste se kao da vidite nove kutove ploda.

Hologrami koriste i svjetlinu i fazu svakog svjetlosnog vala kako bi gledatelju dali osjećaj da gleda nešto trodimenzionalno – iako to nije.

AI za izradu holograma

Tradicionalno, hologrami su nastali laserskim zrakama, ali slike koje su nastale tom tehnikom mogle su se prikazati samo kao tiskane kopije koje je bilo teško reproducirati. Metoda se također nije mogla prevesti na video — samo statične slike.

Računalne tehnike za izradu holograma mogu prevladati ta ograničenja, ali uključuju izvođenje simulacija temeljenih na fizici, koje zahtijevaju veliku procesorsku snagu.

Skupini superračunala moglo bi biti potrebno nekoliko minuta da generira jedan hologram, a konačni rezultat još uvijek možda nije fotorealan.

Kako bi ubrzao proces, a pritom smanjio računsko opterećenje, MIT je razvio novu tehniku ​​temeljenu na umjetnoj inteligenciji koju nazivaju “tenzorska holografija”.

Istraživači su započeli stvaranjem skupa podataka za obuku od 4000 računalno generiranih slika i njihovih odgovarajućih fotorealističnih holograma. Svaka od slika uključivala je informacije o boji i dubini za svaki piksel.

Zatim su uvježbali AI s tim podacima, podučavajući ga kako generirati hologram za gotovo svaku zadanu 2D sliku. Dok je bio gotov, mogao je proizvesti fotorealističan hologram u milisekundama.

“Iznenađeni smo koliko dobro djeluje”, rekao je istraživač Wojciech Matusik za MIT News.

AI zahtijeva manje od 1 MB memorije — djelić onoga što je na većini pametnih telefona. Tehnologija potrebna za izračunavanje informacija o dubini također je standardna na mnogim današnjim telefonima, što znači da bi uređaji lako mogli podržati proces izrade holograma.

“To je značajan skok koji bi mogao potpuno promijeniti stavove ljudi prema holografiji” – rekao  je Matusik. “Osjećamo se kao da su neuronske mreže rođene za ovaj zadatak.”

Izvor//Autor: FreeThink //Kristin Houser

Prijašnja objava

DOBITNICI NAGRADE ZA BRIGU O MENTALNOM ZDRAVLJU

Slijedeća objava

TREBAJU LI DRŽAVNI DUŽNOSNICI ODGOVARATI ZA SUKOB INTERESA?!

Možda će Vas interesirati i ovo:

NAGRADA ZA DIZAJN LUNARNE BAZE 2021.

Na Space Station Design Workshop, sveučilišta u Stuttgartu, sudjelovao je te u konačnici i osvojio ovogodišnju nagradu Team „Red“, koji okuplja 24 međunarodna stručnjaka interdisciplinarnih provenijencija od aerosvemirskog inženjeringa, strukturnog inženjeringa, astrofizike, robotike, radijacije, life […]

EINSTEINOVO INTUITIVNO RJEŠENJE KVANTNE MEHANIKE

Einsteinu nisu bili strani matematički izazovi. Borio se s definiranjem energije na način koji je priznao i zakon očuvanja energije i kovarijance, što je temeljna značajka opće relativnosti gdje su fizikalni zakoni isti za sve promatrače. […]