SLOBODA JE ODGOVORNOST

24/09/2022

SLOBODA JE ODGOVORNOST

NASA OTVARA 50 GODINA STAR VAKUMSKI UZORAK S MJESECA

Par cijevi od 14 inča koje su astronauti NASA-e prije 50 godina izbušili u mjesečevu površinu. Astronauti, Eugene Cernan i Harrison “Jack” Schmitt, vakuumski su zatvorili jedan od cilindara nakon što su ga napunili kamenčićima i zemljom. Obojica su vraćena na Zemlju.

U Svemirskom centru Johnson u Houstonu znanstvenici su sada spremni nježno otvoriti tu prvu cijev, koja je čvrsto zatvorena od misije Apollo 17 1972. godine, kada su ljudi posljednji put hodali Mjesecom.

Zašto je trebalo toliko dugo iskoristiti prednosti današnjih tehnologija? Na primjer, voditeljica NASA-inog odjela za planetarne znanosti Lori Glaze rekla je da će znanstvenici moći istraživati ​​materijal na nove načine kako bi riješili nova pitanja.

Nezatvorena cijev misije otvorena je 2019. Slojevi Mjesečevog tla su održavani, a uzorak je otkrio detalje o klizištima u prazninama.

Budući da je uzorak zapečaćen, može uključivati ​​bilo što osim kamenja i tla, npr. plin. Cijev može sadržavati hlapljive tvari, poput vodenog leda i ugljičnog dioksida, koji isparavaju na sobnoj temperaturi. Materijali na dnu cijevi bili su prilično hladni kada su izvađeni.

Znanstvenici koriste razvodnik, koji je izgradio tim sa Sveučilišta Washington u St. Louisu, za odvajanje i prikupljanje ovih plinova iz uzorka.

Europska svemirska agencija (ESA) osmislila je drugu tehniku ​​za prodiranje u uzorak i hvatanje para. Nazivaju ga “Apollo otvarač konzervi”.

Započela je oprezna procedura otvaranja i hvatanja i do sada se čini da unutarnji zatvarač cijevi za uzorke nije slomljen. Sada počinje bušenje, s “otvaračem za konzerve” spremnim da uhvati sve plinove koji bi mogli pobjeći.

Znanstvenici mogu koristiti suvremene tehnike masene spektrometrije za otkrivanje plinova u uzorku. Spektrometrija mase mjeri i analizira molekule. Plin bi potencijalno mogli uzorkovati drugi istraživači.

“Svaka plinska komponenta koja se analizira može pomoći da se ispriča drugačiji dio priče o podrijetlu i evoluciji hlapljivih tvari na Mjesecu i unutar ranog Sunčevog sustava,” 

pojasnila je Francesca McDonald, koja vodi projekt u ESA-i.

Proučavanje ovih materijala povezano je s NASA-inim misijama Artemis, koje će poslati ljude na Mjesec nakon 50 godina izbivanja. 

Izvor: BlogSciNature

Prijašnja objava

REINKARNACIJA NE POSTOJI

Slijedeća objava

300 MILIJUNA NASTANJIVIH PLANETA UNUTAR MLIJEČNOG PUTA

Možda će Vas interesirati i ovo:

POVIJESNI PODUHVAT HRVATA U SVEMIR UZ MISIJU CroCube

Počela je velika crowdfunding kampanja na Croinvest platformi čiji je cilj prikupiti sredstva za lansiranje prvog hrvatskog satelita u orbitu! Sateliti nisu novina, nad našim glavama lete već 65 godina, a njihov točan broj, aktivnih […]

PREDSJEDNIK I PREMIJER UPUTILI MOTIVIRAJUĆE PORUKE UČENICIMA

Nakon premijera Andreja Plenkovića na društvenim mrežama povodom početka škole obratio se i predsjednik Republike Zoran Milanović. Poručio je roditeljima, učenicima i nastavnicima da nastava u školskim klupama ne može ništa zamijeniti, ali i da […]