SLOBODA JE ODGOVORNOST

05/01/2023

SLOBODA JE ODGOVORNOST

SVETA AGATA – zaštitnica Sicilije i žena oboljelih od raka dojke

Smatra se da je Agata rođena oko 231. godine u bogatoj i utjecajnoj obitelji iz Palerma ili Catanie na Siciliji. Od rane je mladosti Agata, poznata po svojoj ljepoti, posvetila svoje tijelo i dušu Gospodinu. Zarana je odlučila provesti svoj život kao djevica u celibatu, uzevši za svog Zaručnika samog Gospodina Isusa. To nije spriječilo mnoge muškarce da je žele i traže njezinu ruku.

Tadašnji rimski upravitelj Sicilije Kvintijan poželio je Agatu i dao je dovesti k sebi. Bilo je to u vrijeme Decijeva progona kršćana. Svim je silama nastojao zavesti Agatu i nagovoriti je da mu se poda, ali je Agata sve njegove nasrtaje hrabro i uporno odbijala. Kvintijan je na kraju optuži da je kršćanka te je dade izvesti pred sud, kojim je sam predsjedao.

Dao ju je najprije zatvoriti u javnu kuću, ali je Agata ostala nepokolebljiva u svojoj čistoći. Čuvši za to, opet ju je dao izvesti pred sud, ali s istim rezultatom. Agata se nije dala slomiti. Kvintijan je zatim dade zatvoriti pa mučiti. Najprije su je mučili različitim mučilima te joj je Kvintijan dao odrezati grudi. Zatim ju je takvu opet bacio u zatvor, bez skrbi i hrane, ali se Gospodin pobrinuo za nju.

U zatvoru je u viziji vidjela svetoga Petra apostola koji ju je utješio i izliječio joj rane. Vidjevši to, upravitelj je podvrgnu daljnjim mukama. Agata je zamolila Gospodina da je uzme k sebi što je On i učinio. Vjeruje se da je umrla oko 251. godine. Sahranjena je u gradu Cataniji na Siciliji.

Legenda kaže da je godinu dana nakon njezine smrti erupcija vulkana Etne zaprijetila gradu Cataniji. Narod je na to pohrlio na njezin grob, uzeo njezin veo i nataknuvši ga na koplje uputio se prema rijeci užarene lave koja je tekla prema gradu. Došavši do svetičinik moćiju, rijeka lave je skrenula i tako spasila grad. Mnogi su se vidjevši to čudo obratili na kršćanstvo.

Foto: puntomarinero.com

U ikonografiji se Agata prikazuje s palminom granom, znakom mučeništva, u jednoj ruci, dok u drugoj nosi zdjelu ili pladanj na kojem se nalaze njezine odrezane grudi. Katkad se prikazuje i sa škarama ili kliještima. Redovito nosi dugi veo, kao znak čuda koje je spasilo Cataniju od erupcije Etne. Zaštitnica je Catanije/Sicilije.

Izvor//Autor: HKM.HR // Ivan Barbarić

Prijašnja objava

LOCIRANI SVJETSKI ULTRA-EMITERI METANA

Slijedeća objava

CIJELI BI SVEMIR MOGAO BITI NEURONSKA MREŽA

Možda će Vas interesirati i ovo:

SJEĆANJE NA GENERALA

Na današnji dan preminuo je hrvatski general, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Predsjednik novinarskog društva Hrvoje Zovko na društvenoj mreži se prisjetio zajedničkih susreta i prijateljstva s Petrom Stipetićem, čija će ljudskost […]

U EU PARLAMENTU FORMIRAN ODBOR ZA UMJETNU INTELIGENCIJU

U Europskom parlamentu formiran je Odbor za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu, a za potpredsjednika odbora je izabran hrvatski zastupnik Karlo Ressler. Riječ je o posebnom odboru Europskog parlamenta osnovanog radi uspostave dugoročnog europskog plana […]