SLOBODA JE ODGOVORNOST

05/01/2023

SLOBODA JE ODGOVORNOST

TRENUCI ISKUŠENJA

“Koliko god bila duga noć, zora će svanuti.” ~ Afrička poslovica

Je li bilo slučajeva u vašem životu kada ste se osjećali da je sve što bi moglo poći po zlu pošlo po zlu? To je bio moj život punih pet godina.

U razdoblju od devet mjeseci pukao mi je brak s partnerom s kojim sa bila osam godina, izgubila sam četiri člana obitelji neočekivanom smrću i iznenada sam se našla iznimno ranjiva. Iz života iz snova život u bez posla, bez novca i bez kuće. Reći da je život u tom trenutku izbio dušu iz mene bilo bi premalo.

Svaki put kad bih se pokupila, još jedan udarac bi me raširio prema osjećaju krajnjeg poraza. Bilo je to kao da je tornado progurao cijelo moje biće i ostavio me praznu i lišenu nade, snage i bilo kakve mrvice samopouzdanja.

Cijelu sam godinu provela plačući. Ujutro bih se probudila plačući, danju trčala plakati u javne zahode i završavala dane plačući sama. Bilo je to mračno razdoblje mog života u kojem je sve bila jedna mutna izmaglica suza.

Kako su se dani beznađa protezali dalje, jedino na što sam se mogla usredotočiti bilo je svakodnevno poduzimanje dječjih koraka za izgradnju novog života i nove budućnosti.

Bilo je to mukotrpno putovanje na kojem sam često koračala jedan korak naprijed i dva nazad. Mnogo sam se puta osjećao kao da nikada neću vidjeti svjetlost na kraju tunela i borila sam se da nađem snage da krenem naprijed.

Pet godina kasnije napokon sam izašla iz tame. Moj novi život i novo ja još su u izgradnji, ali sada u sebi imam izvor snage koji će me pokretati naprijed, bez obzira na neuspjehe ili koliko se situacija činila mračnom.

Taj se novootkriveni kapacitet nije razvio preko noći. Postepeno je raslo dok sam vježbala i u svoj život ugrađivala vrijedne uvide u nastavku.

Ako sada prolazite kroz teška vremena, sljedeća četiri podsjetnika mogu vam pomoći da budete izdržljiviji.

1. Zapamtite da se život uvijek mijenja. Stvari mogu postati bolje.

Kad se dogode nevolje, može se osjećati da će se stvari postati sve gore, ali to samo progovara pesimist u našoj glavi. Ako zadržimo vjeru i odgovorimo na situaciju pozitivnim i konstruktivnim radnjama, možemo izaći iz kruga i stvari mogu postati bolje.

Ponekad sve što trebamo učiniti je jednostavno pustiti da vrijeme prođe i odupemo se iskušenju da pretjerano reagiramo i pogoršamo problem. U vremenima poput ovih odvraćala bih pažnju aktivnim bavljenjem drugim područjima svog života.

2. Prisjetite se kako ste svladavali slične borbe u prošlosti.

Kad lutate kroz izazovno vrijeme, prirodno je da vas uhvati strah, sumnja u sebe i pesimistične misli da nećemo moći savladati prepreke. Zaboravljamo da se uvijek čini nemogućim dok to ne učini i da smo svladali slične borbe u prošlosti.

Jednostavna, ali izuzetno učinkovita stvar; bila sam u prilici nabrojati prilike u svom životu u kojima sam nadišla prepreke i izdizala se iznad naizgled nepremostivih poteškoća. Dok sam izvodila pobjede, pronašao sam obnovljenu vjeru u sebe i u nepoznatu budućnost, što bi moglo donijeti dobro umjesto lošeg, čega sam se bojala.

3. Zapamtite da stvari nisu tako loše kao što se čine.

Smanjite problem i usredotočite se na velike stvari. Često nam bijesni požari u našim životima otimaju pažnju i ne uspijevamo vidjeti širu sliku. Rijetko se događa da su se svi aspekti našeg života istodobno poremetili, a presudno je zadržati pravu perspektivu kad postane biti preteško.

Moramo se sjetiti da su naši problemi samo podskup svega što se događa u našem životu i ne dopuštamo da nas briga, strah i tjeskoba prevladaju. Čak i ako su se sva područja našeg života; zdravlje, veza, posao, novac i strast izgubili – činjenica da smo živi znači da postoji nada da će se stvari okrenuti.

4. Imajte na umu da još uvijek treba cijeniti stvari.

Ne dopustite da vas tama zaslijepi od gledanja u zvijezde. U ljudskoj je prirodi da nas tište stvari koje nam ne uspiju u životu i da zaboravimo na uspjehe. Bez obzira koliko se život u bilo kojem trenutku činio užasnim, uvijek ima dobrih stvari ako držimo oči širom otvorenima.

Zahvaljujući izazovima, vidjela sam tko su mi pravi prijatelji, a naučila sam i cijeniti mnoge blagoslove koje sam do tada uzimala zdravo za gotovo. Možda sam izgubila životnog partnera, voljene osobe, novac i zaposlenje, ali ti su neuspjesi prolazni.

Uvijek imam svoju diplomu, znanje, vještine, profesionalno iskustvo i mrežu ljudi kojima je jako stalo da se vratim i stanem na noge.

Kako sam jačala u rukovanju životnim zapletima, bila sam sve zahvalnija što sam u mladosti razvila ovu neprocjenjivu životnu vještinu kako bih mogla ostatak svog života od toga imati koristi. Zadržavajući zahvalno srce, shvatila sam da i u mračno doba postoje zvijezde koje možemo gledati ako svoju nevolju promatramo kroz pravu leću.

Izvor//Autor: Tinybuddha.com // Sylvia Huang

Prijašnja objava

ŠIRI LI SE SVEMIR BRŽE OD OČEKIVANOG?

Slijedeća objava

15. DANI MARIJE JURIĆ ZAGORKE

Možda će Vas interesirati i ovo:

VAŽNOST ZDRAVIH MEĐULJUDSKIH ODNOSA

Nekako već uvriježeno ubacim citat na koji mi misli odmah skrenu pozornost kada imam određenu temu za obraditi. Niti ovoga puta neću napraviti iznimku, pa ću uz naslovnu temu povezati misao Eduarda Galeana koja glasi: […]

KARAKTERISTIKE MENTALNO ZDRAVIH LJUDI

Gotovo svi u svom društvu imamo onu jednu osobu koju uvijek spominjemo kao staloženu, osobu koja sjajno reagira u svim situacijama i dobro se nosi sa životnim nedaćama. Za takve ljude reći ćemo da su […]