SLOBODA JE ODGOVORNOST

05/01/2023

SLOBODA JE ODGOVORNOST

U EU PARLAMENTU FORMIRAN ODBOR ZA UMJETNU INTELIGENCIJU

U Europskom parlamentu formiran je Odbor za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu, a za potpredsjednika odbora je izabran hrvatski zastupnik Karlo Ressler. Riječ je o posebnom odboru Europskog parlamenta osnovanog radi uspostave dugoročnog europskog plana u području umjetne inteligencije (AI), napredne tehnologije koja će sve brže mijenjati način rada, a time i geopolitičke i društvene odnose.

“Pred nama je reguliranje umjetne inteligencije i napredne tehnologije, koja se već sada široko koristi – od primjene u zdravstvenoj dijagnostici i tretmanu, preko sustava prepoznavanja lica do automatiziranih vozila. Trebamo izbjeći nove digitalne rascjepe u razvoju i primjeni umjetne inteligencije koja nosi veliku dodanu vrijednost. Zato je ključno da kao društvo razumijemo njezin transformacijski potencijal, kao i vrijednost cijele hrvatske ICT industrije, koja već sada pokazuje da može biti motor hvatanja koraka s razvijenijim europskim državama“, istaknuo je Ressler.

“Hrvatska je uz Francusku i Njemačku jedan od osnivača European AI Foruma, Hrvatska je također među prvima u Europi po broju polaznika tečaja Elements of AI, a ovo imenovanje je još jedan u nizu signala koji potvrđuju spremnost Hrvatske da bude među vodećim zemljama EU kad je u pitanju razvoj i primjena umjetne inteligencije“, naglasio je Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju – CroAI.

Kao glavni pregovarač Parlamenta za europski proračun i unutar Odbora za građanske slobode, Ressler se zalaže za snažnije financiranje razvoja umjetne inteligencije, uz očuvanje središnjeg položaja čovjeka u digitalnoj transformaciji, kao i sprečavanje pretjeranog reguliranja zbog narušavanja inovativnosti i konkurentnosti.

Europska unija je od globalnih aktera prva započela s prijeko potrebnim, ali zahtjevnim procesom reguliranja umjetne inteligencije kada je Komisija u travnju predstavila prijedlog zakonodavnog okvira, o kojem će se sada pregovarati u Parlamentu i među državama članicama.

Izvor: Večernji list

Prijašnja objava

OVE GODINE MINIMALNO 90 GW VJETRA I SUNCA U MREŽI

Slijedeća objava

KORIŠTENJE UMJETNE INTELIGENCIJE U POSLOVANJU

Možda će Vas interesirati i ovo:

KORIŠTENJE UMJETNE INTELIGENCIJE U POSLOVANJU

Investicijski savjetnik koji pokreće Artificial Superintelligence (ASI) je J4 Capital. Registriran je kao prvi takve vrste, a stvorio ga je osnivač J4 i glavni tehnički direktor Jeff Glickman. Koristeći svoje jedinstveno superračunalo, J4 je u […]

OD GARAŽE DO USPJEŠNOG START UP–a

Poduzetnički inkubator “PISMO” powered by A1 našao se na karti europskih digitalnih inovacijskih hubova. Naime, projekt #DIHWORLD okupio je 27 centara koji podržavaju inovacije, potiču korištenje naprednih digitalnih tehnologija implementirajući ih u poslovanje malih i […]