SLOBODA JE ODGOVORNOST

05/01/2023

SLOBODA JE ODGOVORNOST

DANI DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA

Manifestacija ‘Dani Dalmatinskog pršuta i vina’, gdje se predstavljaju izlagači pršuta i vina uz ostalu bogatu ponudu domaćih proizvoda iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, koja se nekoliko godina za redom održavala u ruralnom ambijentu Etno sela Kokorići pokraj Vrgorca, ali je zbog velikog interesa posjetitelja prebačena u gradski park u Vrgorcu, gdje začinjena pršutom, vinom i ostalim domaćim proizvodima, puna ritma i sadržaja, daje još autentičniji doživljaj.

Održava se u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca, Grada Vrgorca, Mesne industrije Braća Pivac, Klastera hrvatskog pršuta, Udruge vinara i vinogradara Grada Vrgorca i Etno sela Kokorići, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Naglasak je stavljen na certificirani Dalmatinski pršut sušen na čistoj dalmatinskoj buri i vrgorske autohtone sorte vina ‘Zlatarica Vrgorska’ i ‘Trnak’, koje se inicijativom malih vinara spašavaju od nestanka. Uz obilje zabavnog i glazbenog programa, posjetitelji mogu uživati u delicijama renomiranih kuhara, ambasadora Šefova kuhara mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) iz Slovenije, Hrvatske i BiH poput Steve Karapandže, Iztoka Legata, Hamida Hadžića i Željka Nevena Bremeca.

U tematskom programu „Mediteranska kuhinja na vrgorskom pijatu“, spajaju se okusi Vrgorca; pršut i autohtona vrgorska vina u vrhunske specijalitete. Stevo Karapanžda bio je i jedan od panelista okruglog stola na temu „Brendiranje destinacije ruralnog turizma kroz gastronomiju“ uz Antu Madira, izvršnog direktora Klastera hrvatskog pršuta koji je i međunarodni kvalificirani sudac za pršut i suhomesnate proizvode, Darka Markotića, direktora proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac, vinara Darija Gašpara koji je  jedan od najzaslužnijih za revitalizaciju Zlatarice Vrgorske te Drage Nosića, direktora Sol tourisma, tvrtke koja svoje hotele ima u Makarskoj i Dubrovniku.

U sklopu projekta Grada Vrgorca „Misli globalno, kupuj lokalno“ posjetiteljima se predstavljaju lokalna obiteljska gospodarstva koja osim poznatih jagoda nude trešnje i drugo sezonsko voće i povrće, džemovi, sirupi, likeri i tradicionalne rukotvorine. U folklornom programu obično nastupaju domaći sastavi poput FA Matokit, KUD Ploče, klapa Stina i KUD Dusina.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina pokrenuti su 2016. godine kao eno-gastro manifestacija izložbeno prodajnog karaktera koja ima za cilj promovirati i poticati lokalnu proizvodnju pršuta, vina i ostalih domaćih autohtonih proizvoda vrgorskih tvrtki i OPG-ova.

Turistička zajednica grada Vrgorca

U vrgorskim poljima Jezero, Rastok i Bunina zasađeno je preko 13 milijuna čokota loze, što Vrgorac čini jedim od najvećih vinogorja u Hrvatskoj.

Izvor: Turistička zajednica grada Vrgorca

Prijašnja objava

SVEMIRSKO ROBOTSKO VOZILO “RASCO MARS ROVER”

Slijedeća objava

PLAVA KRV

Možda će Vas interesirati i ovo:

TREBA LI IZVANZEMALJSKI ŽIVOT BITI SLIČNOG OKRUŽENJA?

Kao što znamo, za nastanak života potrebna su tri građevna bloka: izvor energije, pristup prehrani i prisutnost tekuće vode. Osim ovih zahtjeva, ostaje nepoznato u kojoj mjeri uvjeti na drugim planetima trebaju nalikovati Zemlji da […]

UČINAK KVANTNOG BUMERANGA U NEUREĐENIM SUSTAVIMA

Kvantni bumerang Weld Laba pokazao je početni odlazak i povratak litijevog atoma na prosječni nulti moment unatoč periodičnim energetskim “udarcima” iz njihovog kvantnog rotora.  Fizičari s UC Santa Barbara postali su prvi koji su eksperimentalno […]